Het verhaal

Behalve ‘Schateiland’ is ‘The Strange Case of Dr. Jekyll and mr. Hyde’ het bekendste boek dat Robert Louis Stevenson geschreven heeft. De laatste roman behoort tot de zogenaamde gothic verhalen, vergelijkbaar met Bram Stoker’s Dracula en Mary Shelley’s Frankenstein. Gebaseerd op de griezelroman wordt sinds 1990 de musical ‘Jekyll & Hyde’ opgevoerd. Deze award winnende musical stond verscheidene jaren op Broadway. Op 11 en 12 oktober 2019 wordt hij opgevoerd door Musicalvereniging Time Square in het Kennemertheater te Beverwijk.

 

De hoofdpersoon is dr. Jekyll, een geniaal arts en wetenschapper. Jekyll wordt gedreven door de passie om zijn krankzinnige vader te redden. In het verlengde daarvan wil hij de mensheid verlossen van het kwaad. Hij probeert daarom een medicijn te ontwikkelen dat het goede in de mens kan scheiden van het kwade.

 

Aan zijn zijde staat Emma Carew, een schoonheid van rijke komaf. Door haar liefde voor Jekyll ziet ze door de vingers dat hij meer tijd en aandacht besteedt aan zijn werk dan aan haar. Ze is zich volkomen onbewust van het feit dat ze een rivale heeft, laat staan dat dit een meisje van lichte zeden betreft. Ook het hart van de prostituée Lucy Harris is namelijk gestolen, door dezelfde man.

 

Omdat hij zowel door de kerk als door de upperclass wordt tegengewerkt, besluit Jekyll het experimentele medicijn op zichzelf te testen. Hiermee wordt Edward Hyde geboren, het duistere alter ego van Henry Jekyll. Het kwade in de persoonlijkheid van Jekyll werd altijd in balans gehouden door het goede in zijn karakter. Nu komt zijn duistere kant woest en ongeremd tevoorschijn in mister Hyde. De gevolgen zijn gruwelijk, zowel voor de elite als voor de lagere klasse van Londen.

Reactiemogelijkheid is gesloten